My Journey..:)


27 May 2011
Nikah n Sanding..:)
4 June 2011
Jemput menantu at Melaka
2011
dah berurut sebnyak 2x,actually baru start nak baby after raya (Sept 2011).
2012
March 2012 start jumpa doctor pakar
masalah yg dihadapi:
TELUR TIDAK MATANG
1St cycle
clomid 50g-failed
2nd cycle
clomid 100g + suntikan besarkan telur on 9/5/2012-positive on 9 June 2012(xtau brape Minggu)
14july keguguran
-Berurut selama 2 hari di kg
-August(berurut di Klang)
3th Cycle
clomid 100g + suntikan pecahkan telur telur on 12/9/2012-Failed(period on 30/9/2012 -5/10/2012)
Stop treatmnt ..
6/10-berurut ngan cik esah
8/10-ad kuar drah fresh n lendir,sekali shaja.
5/11/2012-12/11/2012 failed- period this morning:)-delay 5 days.
2013
12/01/2013-Positif n soon to be mommy..;)


2015

8/04/2015-50g clomid dgn Dr Zambri Failed telur hanya dlm 15mm

15/05/2015-100g ambil dari klinik panel result positif 15/06/2015


Doakan ikatan cinta kami

Daisypath Anniversary tickers

My little Prince Charming

Lilypie First Birthday tickers

Aamily NurSyifa

Lilypie Third Birthday tickers

Friday, 14 June 2013

MTB(15)Detail Scan 3D

Alhamdulilah dah settle pun scan 3D untuk 'adik' pagi ni..Actually date betul2 nk buat detail scan 27/6/13 tapi time 2 doc bercuti.

Syukur semua berjalan dengan lancar,cuma baby kecil sedikit doc ckp,maybe dh msuk trimester ke-3 nati baru bdn baby naik..Nak mkn apa yg ye 2uk baby mebesar sama dgn bulan kehamilan ye???Ada sesiapa bleh bagi tips........( ~ _ ^ )
Berat aku pun xnaik sangat tpi rasanya mkn dh bnyk je..errrrmmm :(

Hari ni scan dengan Dr Mazita baik n lemah lembut orgnya,bagi penerangan pun sangat jelas.:)
Scan detail meliputi semua benda jantung,paru2,otak,tgn,kaki,tulang blakg,mulut n alhamdulilah baby semua normal dan sempurna .Terima Kasih Ya Allah.:)

Hidung mancung n dagu runcing doc ckp,hehehehe

TAPI SEBIJIK MUKA MACAM MR HUBBY AKU,suka la hubby..:)

Nampak x mulut baby senyum,hehehehe







Saturday, 8 June 2013

Monday, 3 June 2013

Belum Shopping lagi

Bulan ni last 2uk aku prepare brg2 bby,masalahnya kitaorg masih lagi xbeli pape lagi 2uk 'adik' ni...Errrmmmmm ( ^ _ ~)

Fening2 skrg..

Sekarang ni kandungan aku dah berada di bawah,bidan ckp dah masuk karung,maknanya kawasan perut atas aku kosong..Entry aku be4 ni story aku berurut dgn seorang makcik ni n dah naik kan 'adik' ni tapi 'adik' ni still juga duk bawah walaupun dah naikkan peranakan.History family aku plak memang mcm ni,baby 7 bulan dah duduk di kelongsong,so aku xleh berjalan jauh2 n kena banyakkan berehat n bila baby duk bawah ni asyik nak terkencing je la..aku rasa kdg2 xsampai 5 minit aku dah nk terkencing balik.Sekarang pun aku rasa bawah perut aku padu n padat nak2 time dia mgeras.Kick pun dah semakin kuat skrg..;)

Alhamdulilah dah masuk 25 weeks kandunganku ni.

Doakan yang terbaik 2uk kami.

Bahaya Kencing berdarah dan protien tinggi dalam air kencing

KENCING BERDARAH!!!!aku alami ketika kandungan aku nak masuk 23 minggu,kencing berdrah yang berketul keluar dari saluran air kencing..Time darah keluar 2 saluran kencing aku mcam ada letupan kecil n aku pandang dalam mangkuk toilet ad darah ketul cam darah haid.

Masa 2 cuak,takut dan risau sangat sampai aku n hubby termenung seketika pikir kan kesihatan aku.Paling risau 'adik' dalam perut ni,risaw takut terkena jangkitan kuman.
Malam 2 juga kami decide jumpa doc Klinik An-nisa tapi time 2 doc lelaki dia xnk terima patient perempuan yang nak check kandungan tapi aku ckp nk check urine je n doc 2 ckp ok..Time ambil air kencing 2 warna air kencing bertukar kaler merah

Gambar hiasan-tapi kaler dia lebih gelap dari yang ni.

Hubby pun dh down risau 'adik' terjadi pape..Kemudian masuk bilik doc 2uk ketahui result air kencing.Doc lelaki 2 agak tua la dalam lingkungan 50an aku rasa.Doc ckp yes,kencing kotor n of course la bila kencing kotor ni ada jangkitan kuman@protien yang tinggi dalam air kencing,protien dalam air kencing aku adalah +2,tinggi 2..Aku tanya doc macam mane ni sy kenapa sy kerap sangat kena kencing kotor ni.N doc 2 bagi advise yg aku rasa sangat2 berkesan bila aku amalkan.

Antaranya:
1-MINUM BANYAK AIR,minum sampai muntah pun xpe..Yes betul aku minum malam 2 sampai muntah2 n resultnya air kencing aku warna jernih,amalkan sampai skrg..Syukur.
2-ELAKKAN MAKANAN YANG BERPROTIEN TINGGI macam kekacang,organ dalaman,makanan laut..aku rasa ye kot sebab masa dalam 1 bulan 2 aku mkn bnda2 yg doc ckp ni la,kerang,udang,sotong,kacang pistachio n gajus,paru berlada
3-KURANGKAN MINUMYANG BERKAFEIN-aku ckp kt doc sy skrg obses sngt dgn kopi xkan xleh minum langsung,doc cakap boleh tapi jgn la minum sampai 1 gelas..;)


Bahaya kandungan protien yang tinggi di dalam air kencing adalah KELAHIRAN BAYI PRA MATANG

Alhamdulilah aku dah pulih dari kencing kotor tersebut,SYUKUR PADA ALLAH.

YA ALLAH SELAMATKAN LAH KANDUNGAN KU INI DAN BAGILA KESIHATAN YANG BAIK KEPADA KAMI..AMIN.