My Journey..:)


27 May 2011
Nikah n Sanding..:)
4 June 2011
Jemput menantu at Melaka
2011
dah berurut sebnyak 2x,actually baru start nak baby after raya (Sept 2011).
2012
March 2012 start jumpa doctor pakar
masalah yg dihadapi:
TELUR TIDAK MATANG
1St cycle
clomid 50g-failed
2nd cycle
clomid 100g + suntikan besarkan telur on 9/5/2012-positive on 9 June 2012(xtau brape Minggu)
14july keguguran
-Berurut selama 2 hari di kg
-August(berurut di Klang)
3th Cycle
clomid 100g + suntikan pecahkan telur telur on 12/9/2012-Failed(period on 30/9/2012 -5/10/2012)
Stop treatmnt ..
6/10-berurut ngan cik esah
8/10-ad kuar drah fresh n lendir,sekali shaja.
5/11/2012-12/11/2012 failed- period this morning:)-delay 5 days.
2013
12/01/2013-Positif n soon to be mommy..;)


2015

8/04/2015-50g clomid dgn Dr Zambri Failed telur hanya dlm 15mm

15/05/2015-100g ambil dari klinik panel result positif 15/06/2015


Doakan ikatan cinta kami

Daisypath Anniversary tickers

My little Prince Charming

Lilypie First Birthday tickers

Aamily NurSyifa

Lilypie Third Birthday tickers

Thursday, 27 February 2014

Bila mama demam

Dah 2 ari demam..sakit bdn,kpla n muntah2..
Bila mama demam + selsema + batuk xboleh la mama nak main2 dgn bby.sedih sgt tgok dia ngs nk duk kt mama,dgn ayahnya xnak sgt ngis2 maybe masih mnyusu badan.Tapi still continue bfeed kt syifa,doc ckp boleh je jgn risaw la klau anak u mnyusu bdn antibodi dia lagi kuat.
Tapi syifa dh start batuk n selsma,jngkit ngan mama la 2..waaaa waaa :-(

Thursday, 13 February 2014

Anak angkat

Kisah sahabat saya yang nak ambil anak angkat tapi xjadi ble last2 minit mak baby 2 xnak bagi selepas bersalin.Kesian sahabat saya 2 semua keperluan bayi sudah beli,excited dia ari2 msg ak check list brg baby kot2 ada yg tertinggal,nama baby pun dah pilih tapi bukan REZEKI dia lagi.
Aku faham perasaan mak baby 2,walaupun anak 2 xhalal tapi naluri seorang ibu 2 akan lebih kuat selepas dia lahir kan bayi tersebut.Memang la sebelum bersalin mak baby 2 xnak anak dia,confirm nak bagi tapi ble tengok anak yg dikendong selama 9 bulan lahir hati ibu akan cair juga.

Sebelum 2 ak tanya sahabat betul ke dia nak bagi,dia jawab betol dia nak bagi sbb ayah budak 2 xnak bertanggungjawab..Aku bersimpati kepada dia.Selepas mak baby 2 xjadi bagi anak dia semua brg2 yg kwn aku beli 2 dia sedekah kt kwn2 dia yg baru lahir anak..

Seminggu pas2 dia msg aku lagi ckp ada org nak bagi baby kt dia lagi,aku tanya sape dia jawab orang indon menanti masa nak lahir.Dia tanya senang x nak proses dokument baby 2.N aku tolong survey 2uk dia n prosesnya memang rumit n makan masa serta duit yang banyak.Aku nasihatkan supaya cancel kan niat 2uk ambil baby org indon 2.

Semoga ada REZEKI 2uk sahabatku ini Ya Allah.

Dia TTC selama 3 tahun lebih dan masih berusaha untuk mendapat zuriat.

Wednesday, 12 February 2014

Catatan terakhir ibu kepada anaknya yg berada di syurga

3hari sudah arwah Baby Rayyan pergi.Terbayang2 baby senyum, menangis, tidur...tidak puas lagi bermanja dan beri kasih sayang pada arwah.Tp Allah lebih sayangkan Muhammad Rayyan Zhafran..Semoga kita jumpa lagi disana nanti sayang, ibu & ayah rindu sgt2 pada baby..MUHAMMAD RAYYAN ZHAFRAN DLM KENANGAN..6.10.13-10.2.2014 — berasa sedih bersama


Sesungguhnya syikin betol2 tabah dan kuat semangatnya...Ya Allah besarnya dugaan untuknya..Tahun lepas mak dia meninggal,tahun ni bapa mertua dan bayinya meninggal dunia.

Tuesday, 11 February 2014

Kisah sahabat sekolah yang kehilangan anaknya.

Smlm ak buka fb dan baru aku tahu baby Rayyan kawan sekolah aku dah meninggal dunia...Ak cepat2 msg hubby n inform pasal 2,hubby cakap sedihnyerr.Ak memng follow up fb kwn ak ni time dia start bersalin lagi sbb dia bersalin time 7 bulan.Masa 6bulan air ketuban dia dh pecah n doc suh stay 1 bulan di hosp 2uk cukup 7 bulan dh boleh bersalin.Masa baby rayyan dilahirkan aku rasa xcukup 1kg,dalam 3bulan gak la baby duk hosp.Time2 perkembangan baby baik dan positive,Pas 2 bulan n berat dh 2kg bby rayyan dh dibenarkan balik,sepanjang baby Rayyan balik 2 kt Pahang hujan n banjir so rumah dorang banjir n ditempatkan di dewan,klau bby kurang matang ni xleh terdedah dengan persekitaran terbuka sgt.Sejak 2 la bby Rayyan dah makin kurang sihat dan dikejarkan ke hospital disebabkan muka baby dah biru dan kurang bernafas.Masa kat hospital azabnyer la baby rayyan kepala ditebuk,kulit melecet,mulut dan badan berwayar sampai menagis xdengar suara baby.Tersentuh sangat hati aku melihat status yg dia update kt fb,terseksanya Rayyan..Biarlah dia pergi dari melihatnya lebih terseksa,lagi sayu hati ku bila dia update status'sedih tengok kt mata baby ada airmata'..

Tabahnya hati dia kehilangan anak tersyang.Rayyan damailah disana.

Al-Fatihah.

Period.

Hampir seminggu lagi nak cukup 5 bulan n ak belom dtang period lagi.......Normal @ x ye?Risaw la plak,klau still xkluar lagi alamaknya kena jumpa Dr Zambri balik la minta nasihat n pandangan darinya.
Nak kata ak fully bf xdela sngt,siang anak susu botol mlm je susu badan.
Tapi ada org ckp normal sbb ada yg setahun xdtg period..betol ke???

Sunat

Syifa dah selamat sunat pada 4/11//13 di Klinik An-Nisa (Saujana Putra)dekat je ngan umah kami 2 minit da sampai..Sepatutnya syifa dh sunat masa ak last pantang 44 hari tapi xjadi sbb klinik kat Temerloh xnak bby yg bawah 4 bulan alasan takut terpotong lebih.Lagipun family belah ak xnak sunat yang jenis ccuk guna jarum suh sunat yg potong hujung sedikit(bukan potong tapi dilecetkan sedikit shj)
Awal bulan 11 ak balik ke BSP selangor n survey klinik 2 yg ada sunat cara guna gunting n akhirnya klinik kwasan umah kitaorg ada je perkhidmatan 2.

Huhu nervous gak la time bby nak sunat takut dia sakit,cian bby.
Tapi xnangis pun..hehehe

Monday, 10 February 2014

Kecuaian yang tidak sengaja

Cuaiiiii @ xsengaja????
Sejak syifa dh mula nk meniarap sendiri ni ak n hubby mula memberi space ruang tidur yg agak luas untuk dia supaya baby boleh pusing ke kiri dan kekanan(selesa tuk dia)Tapi malam xdi punya cerita buat ak serik nak bagi space tuk dia lagi..
Ak tidur tidak menghala ke dia mlm xdi disebabkan penat asyik menghala tempat yg sama je tido.Dan disebabkan aku nk tido selesa mlm xdi menyebabkan malapetaka untuk ak n hubby.Mane x nya sedang ak syok tido ak dengar bunyi suara syifa mcm kelemasan n dgr tgn dia gosok ke cadar katil n bile ak pusing ak tengok SYIFA TIDUR TERSEMBAM MUKA KE TILAM arghhhhhhhhhhhhh!!!!!!!!ak ckp 'anak saya anak saya hubby pun terkejut la n bangon n terus tergamam terkejut.Aku pusingkan syifa n mata dia tertutup tido..Waaaaa waaaaa :-( nasib baik xlemas,takutnya!!!!
Terus ak n hubby tidur rapat2 dgn dia x bagi ruang yg bnyak 2uk dia.

Alahai anak oh anak.

Thursday, 6 February 2014

Rasa Bersalah

Semalam tiba2 hubby ckp mcm ni''B,bleh x jgn upload gambr bby kt fb kerap sngt.Ak jawab 'kenapa???Yela nati org yg still TTC akan sedih sbb abg tau perasaan diaorang..Aku terdiam.........................................Dlm hati ak ni aku rasa ak sgt selfish n tiada perasaan dgn apa yg ak buat sblom ni.

Mood:terharu n sedih ble hubby ckp mcm 2.



Tuesday, 4 February 2014

Pengalaman Bersalin

18/9/2013
40minggu 3hari-Hosp Salam#Dr Siti Mariam
-Masa datang chkup ni ak berserah je la,yela mane taknya dah lebih 3 ari pun tanda2 nak bersalin pun xde lagi.Hubby plak dh pening pk hal ni,pihak belah fmily husband suh bsalin awal n sebaliknya dr  pihak belah ak ckp blom masanya lagi watpe nk pakse2 bsalin ni.
Bile masuk je bilik Dr Siti dia pun senyum2 kambing je ckp awak xbsalin2 lgi ke,npe la bby ni xnk kluar lgi ni..Dr siti suh ak baring utk check kdudukan bby,air ketuban dll.Tiba2  terpacul dari mulut Dr Siti "awak bersalin esok la,admit ward pagi kul 7 sbb air ketuban awk sikit ni sy dah xboleh tunggu bhaya 2uk baby mcm ni ''....Aku n hubby terpinga2 jap,blur gilerr ak xbersedia lagi nak bersalin esok,induce plak 2..adooiiiii.Tiba2 ak rasa cam takut sangat n rasa xbersedia langsung.
Balik dari Hosp aku ajak hubby g Baby World shopping brg newborn entah la npe tiba2 tergerak ati nk bli brg2 tambahan padahal ak xbersedia lgi nk bsalin sok.(nasib baik ada beli brg newborn sbb semua yg kitaorg beli sarung tgn n kaki longgar 2uk syifa)

19/9/2013
sepatutnya ari ni kul 7 pagi ak dah kena admit ward tapi kul 7 ak still lagi atas katil ngan hubby pk nk g or x..dalam dilema sangat,mak mertua ak msg xhenti2 suh g je t pape jdi kt baby nyesal pun xguna.
9.00am-Ak ckp kt hubby hantar ak g keje,xnak la induce blom masanya lgi nk bsalin buat apa nk pakse.
11.00am-hahaha 2jam kitaorag round bandar shah alam xtau sama ada nak g keje or g hosp salam,hubby pun takut nak decide pape lgi waktu 2.Hubby berhenti kt Petronas n tanya betul2 kt ak time sama ada dh bersedia or x tiba2 mcm ada kekuatan je suh aku settle je bsalin arini klau tunggu2 t sama je bsalin lgpun lagi 3 hari ckup 41mnggu n klau xkluar induce juga..Ermmmm,aku ckp kt hubby ok induce arini n jgn tnya lagi soalan 2.
11.30am-admit ward,masuk ubat pertama ikut bawah,bukaan still lagi 1cm..(time 2 ak xdpt single room,ak ckp kt nurse slagi xdpt single room ak xnak bersalin hari 2,pas2 nurse ckp ada single room tapi wad kanak2 ak ckap ok je(klau ak sakit jerit2 t xdela org dgr selain suami ak je)
11.30am-5.00pm-belum ad tanda sakit pape lgi tapi nurse ckap graf contraction ak makin naik n baby makin mengeras.Time ni org col n msg ak cakap 'tak sakit,ok je n bleh lagi gelak2 n senyum'.Yg mgejutnya tiba2 nak mkn nasi AYAM hahhhh!!! dari awal mengandung sampai 9 bulan ak xsuka AYAM tapi hari ni nk bersalin request AYAM hihihi.
6.00pm-Doc Siti dtg tanya sakit x ak cakap x,graf menunjukkan sepatutnya ak dh mula rasa sakit sejak 4jam  sebelum 2 lagi.Doc Siti buat VE,sries sakit gilerrrrr ok arrgghhhh siap kuar darah lagi n bermula episode ak dalam keadaan yg myakitkan.Time 2 baru 2cm oheyy!!!
9.00pm-dh start rasa sakit yg kuat mcm xtahan je pinggang ak ni cam nk patah,conctraction plak makin cepat,ak try bjalan2 1 bilik tp cam xmembantu je.Hubby tolong picit2kan..Last col nurse nak ubat tahan sakit sbb time 2 bukaan baru 2.5 cm!!!!!waaa waaaa sakitnya induce.Nurse inject kat punggung n ak dapat tidur pas2 dlm 3jam mcm 2,mamai2.
10.00pm-Masuk labour room 2uk pecahkan air ketuban,time pecahkan air ketuban 2 xla sakit sangat tapi time 2 ak dgr Dr siti cakap xsampai 3cm pun lagi ni pada nurse yg check ve ak be4 ni.Time kat lobour room ak still lagi mamai2.
 Actually ak xbrape nak ingat pukul brape yg ak sakit tahap gilerrr 2 ak anggar mcam kul 12 keatas la..
12.00pm-4.00am-Time ni betul la org cakap xde sape boleh bantu kita selain dari Allah,air selusuh yg ayah buat pun mcm xserasi je ngan aku.Tapi ak xnangis cuma ak minta tolong ngan husband ak tiap kali contraction dtg.Graf contraction time ni nurse cakap cantik.Aku rasa kul 4am ak minta lagi ubat tahan sakit tapi macam dh xberkesan je,hubby dah nangis col mak ak sambil suh doa agar ak cepat2 bersalin.Bayangkan ak menanggung sakit dari kul 10pm sehingga kul 6am bayi dalam perut ni masih lagi tinggi means kt atas perut xbergerak turun ke bawah..Ak cakap kt hubby tolonglah cari la doc cezer je la sy ni,emosi ak dh xbetol time 2 ak dh start salahkan hubby ak sebab suh induce n adala adegan2  ak pukul2 dada dia(time ni la nk derhaka,adooii)n paling teruk ak dh start marahkan baby dlm perut ni ak ckp knapa xtrun2 lagi ni knape still lagi kt atas perut-ini disebabkan ak dh stress ngan nurse yg jaga malam 2 time ak sakit sangat 2 la nak buat ve,sakit gilerr plak time buat ve main seluk je n time 2 la hubby ak pakse ak guna gas yg bleh lalok 2 dh la skit bila pakse tekan gas kt hidung buat kita lemas je,siriesss I HATE THIS PART!!!!!

6.30am-7.30am ak rasa time ni nurse ckp graf conctaction ak dh x betol means sepatutnya ak dh makin rasa sakit selang 2 minit tapi x ak dh makin lemah n rasa sakit 2 dh jadi makin lambat.Ak rasa start rasa nk meneran 2 dlm kul 7 kot tapi rasa meneran 2 rasa 1minit je
Nurse ckp doc otw,tp nurse ckp bukaan dh 9cm tapi ak dah xrsa nk meneran dah pun,lembik gilerr time 2
8.00am-Dr.Siti dtg siap2 tuk bantu ak,actually Dr  anggar2 ak bsalin dlm kul 5.30am tapi ni dah terlebih sngt klau lagi 1 jam xbersalin cezer la jawabnya..Pas2 ak dgr Dr Siti ckp'kita kena bantu dia ni,sbb dh terlalu lama sakit''..Dr suh buka palang n letakkan kaki ak time 2 ak main teran2 sendiri je sbb pikir bby dh terlalu lama kt dlm.3-4x teran barulah bby kluar
8.55am-lahirlah Amily NurSyifa.Syukur......

Monday, 3 February 2014

Salam Kembali

Salam sejahtera semua..dah lama xmenulis disini,sori ye bukan lupa kwan2 yg TTC tapi keadaan xmengizinkan..

Ni pict terbaru Syifa yg montel n gebusssss..hihihi

Tapi belum boleh meniarap lagi..adooiii sayang ble la bleh meniarap nih,nurse ckp tunggu 5bulan.Xpela sayang mama tunggu ye,sabar2..hehehe
Dalam masa 4bulan ni