My Journey..:)


27 May 2011
Nikah n Sanding..:)
4 June 2011
Jemput menantu at Melaka
2011
dah berurut sebnyak 2x,actually baru start nak baby after raya (Sept 2011).
2012
March 2012 start jumpa doctor pakar
masalah yg dihadapi:
TELUR TIDAK MATANG
1St cycle
clomid 50g-failed
2nd cycle
clomid 100g + suntikan besarkan telur on 9/5/2012-positive on 9 June 2012(xtau brape Minggu)
14july keguguran
-Berurut selama 2 hari di kg
-August(berurut di Klang)
3th Cycle
clomid 100g + suntikan pecahkan telur telur on 12/9/2012-Failed(period on 30/9/2012 -5/10/2012)
Stop treatmnt ..
6/10-berurut ngan cik esah
8/10-ad kuar drah fresh n lendir,sekali shaja.
5/11/2012-12/11/2012 failed- period this morning:)-delay 5 days.
2013
12/01/2013-Positif n soon to be mommy..;)


2015

8/04/2015-50g clomid dgn Dr Zambri Failed telur hanya dlm 15mm

15/05/2015-100g ambil dari klinik panel result positif 15/06/2015


Doakan ikatan cinta kami

Daisypath Anniversary tickers

My little Prince Charming

Lilypie First Birthday tickers

Aamily NurSyifa

Lilypie Third Birthday tickers

Monday, 18 November 2013

Syifa-2bulan

Alhamdulillah arini Syifa dh masuk 2 bulan,syukur masih sihat n cergas serta aktif.
Mama n ayah sayang kamo sangat2 tau.


Sunday, 17 November 2013

Baby Sling.

Sampai skrg kitaorang blom lagi beli baby stroller 2uk Syifa sbb tunggu ada x orang nak adiahkan 2uk baby kami ni hehehe...Bukan apa sebab adik ipar ak ckp mak2 sdara belah husband ak nak belikan 2uk Syifa sama cam stroller baby amar punya.
So hubby ak la yg dukung syifa g mane2 pun tapi tgok Syifa mcm xslesa je time dukung kt lengan,dia penat kot.Nak di jadikan cerita ak g melawat Baby Amar semalam n adik ipar aku pinjamkan baby sling ni 2uk ak try ok or x sbb Baby Amar dh 6kg n mak dia xlarat lagi nk bawak dia guna sling carrier 2.Pas balik dari rumah diaorang kitaorg trus ke Jaya Jusco 2uk beli seluar baru 2uk hubby n time 2 ak try la guna sling carrier ni n suprise syifa tido nyenyak dalam 2 sampai balik umah ye,Gambar time 2 xterpikir plak nak amik tapi ak tgok cam org indon dah ak ni hehehe..

Tapi serius la klau baby berat xterlarat woooo sakit bahu..Semasa gi ak yg bawak n semasa balik hubby bwk sbb ak dah sakit bahu dukung budak ni..

Ni pict amik kt rumah..hehehe

nmpak kaki bby tkeluar..hehe

senyap je duduk dlm ni..ermmmmm

yeayyyy dh tidooo


Budak ni dh makin tembam adooi larat lagi ke nak gendong nih..hehehe

Wednesday, 13 November 2013

Bayi sukar tido

Ok entry ni adalah apa yg aku alami sekarang..Susahnya tido budak kecik ni klau tdo pun 5-15minit je pas2 terjaga balik..
Kdg2 tgh berak ni tiba2 terjaga n melalak...selagi ak xde kt dpn muka dia selagi 2 melalak je,uish gerammm tol budak kecik ni.

Awal ak tidurkan syifa guna henjut2 mcm bawah ni tapi xberkesan sngt sush gak tidonya.cept terjaga....

Ni anak buah aku punya dia dh beso turn syifa plak yg guna..
Finally aku beli juga la buaian bawah ni,walaupun bnyak tanggapan negatif ble ak guna buai ni ,ak buat derkk je sebab yg penat n ngantuk tahap gaban adalah ak...sampai blkg ak sakit sbb asyik dduk je klau bgi tido buai lama sikit n ak bleh baring2 n masak,basuh baju dia,sapu umah..

Abaikan bakul yg sebelah 2,time 2 nak lipat baju budak kecik ni sambil henjut buai ni.klakar je tgok dia dlm buai ni kecik n comell je hehehe

Kesimpulannya lakukan apa sjha yg ko rasa bleh mnyelesaikan masalh ko n apa yg yg org lain ckp ambil lah secara positif ye..
Aku xla guna sepenuhnya buai ni,klau dia dh tido ak angkat letakmkt toto..mlm plak tido gantung nenen,lega mlm syifa tido nyenyak sampai ke pagi.

Saturday, 9 November 2013

Bengkak Susu

Macam mane la ak xbleh perasaan  ada ketul susu bawah ketiak breast..Smlm dah bengkak,sakit n berat baru prasan yg susu dh beku...Argghhfobia bengkak susu ni,takut demam nati husbnd kena amik cuti n sian kat syifa.
Malam xdi tuam dgn air panas,air batu,kubis,urut dgn mnyk punyala nk cairkan yg beku ketul2 tu,sakitnya toksah nk ckp la...Hubby pun tolong juga tuamsampai kulit  breast dh perit sngt dh tp susu beku ttp juga xnk cair.Ni info dr baby center bengkak susu@duktus tersumbat.
Kes macam ni perlukan antibiotik je,argghhh serik bengkak susu ni..Malam xdi pakse gak syifa hisap sampai bnyk kali muntah my baby 2 susu xsedap kot tp kt info bby center ckp hanya baby je bleh tolong redakan bengkak 2..
Akhirnya dh xlarat sangat,syifa plak xnak tido ak naik atas dgn syifa susu sambil baring tp sblm susu 2 ak ckp kt syifa"adik tolong mama ye,mama sakit breast ni adik hisap la betol2''..pas susu baring setengah jam budak kecik xnk tdo lgi pas2 pnggil hubby amik anak dia ni turun kt bawah main2 n time bgun 2 ak prasan yg susu ketul2 dh xde,alhamdulillah dh ok..Fuhh lega!!!

Syifa plak kt bawah asyik mrengek2 ngs,klau duk ngan ayah dia mmng cm2-sebenarnya ak xbrape percaya or yakin hubby ak jga or mandikan dia hehehe.klau ak dgr je syifa ngs time ngan hubby mesti ak cept2 g amik kdg2 hubby merungut gak biar la dia jga syifa plak.


#masih mencari pengasuh#cuti tambahan pun xapply lgi ni# 



Sunday, 3 November 2013

Dah Abes Pantang

Hi.....
Lama xupdte blog,duk kg internet sangat la slow 1bar je ada..

Syukur dah abes pantang 44 ari,fuh dlm pantang ni bukannya senang mcm2 gak la terjadi kt aku antaranya:

1-Baby jaundis
2-Bengkak susu
3-Baby kembung perut + cirit
4-Demam susu
5-Batuk + selsema

Yg paling teruk ak rasa demam susu,arghhhhh series sangat sakit sampai aku dmam mengigil,mcm2 petua la ak try time letak kubis la tuam dgn air panas la sikat breast n semua 2 lngsung xmembantu.2hari gak la aku dmam n 2ari be4 raya ak g klinik nk ambil ubat tahan sakit n check kembung perut baby.n ble doc check rupanya bisul susu patut la ak demam n tuam dgn air panas pun xmenjadi.Bisul 2 selebar telur ayam la sakitnya usah ckp la memng sangt2 sakit ye.Baby syifa plak xnk hisap breast yg bisul 2 mcm tau2 je susu 2 xsedap..Doc bg injection antibiotik n suh ak admit ward 2uk buang  susu yg btukar nanah n bisul tpi ak xnak sbb ak nk brubat kg dlu.Alhamdulilah pas berubat kg n mkn ubat yg doc bgi susut la bengkak bisul 2..Fuuhhhh lega time 2.

Yg paling happy berat ak hilang 16kg hehehe berkat dr mkn sawi rebus n ikan rebus(mkn catu ye)pgi n ptg + btungku + barut..Berat bdn be4 mengandung 54kg,semasa mengandung 6kg5 n pas pantang 49kg.

Aamily NurSyifa-44days

Dah berat sikit baby gurl ni...
Masa lahir-2.7kg
Berat sekarang-3.5kg