My Journey..:)


27 May 2011
Nikah n Sanding..:)
4 June 2011
Jemput menantu at Melaka
2011
dah berurut sebnyak 2x,actually baru start nak baby after raya (Sept 2011).
2012
March 2012 start jumpa doctor pakar
masalah yg dihadapi:
TELUR TIDAK MATANG
1St cycle
clomid 50g-failed
2nd cycle
clomid 100g + suntikan besarkan telur on 9/5/2012-positive on 9 June 2012(xtau brape Minggu)
14july keguguran
-Berurut selama 2 hari di kg
-August(berurut di Klang)
3th Cycle
clomid 100g + suntikan pecahkan telur telur on 12/9/2012-Failed(period on 30/9/2012 -5/10/2012)
Stop treatmnt ..
6/10-berurut ngan cik esah
8/10-ad kuar drah fresh n lendir,sekali shaja.
5/11/2012-12/11/2012 failed- period this morning:)-delay 5 days.
2013
12/01/2013-Positif n soon to be mommy..;)


2015

8/04/2015-50g clomid dgn Dr Zambri Failed telur hanya dlm 15mm

15/05/2015-100g ambil dari klinik panel result positif 15/06/2015


Doakan ikatan cinta kami

Daisypath Anniversary tickers

My little Prince Charming

Lilypie Second Birthday tickers

Amily NurSyifa

Lilypie Kids Birthday tickers

Wednesday, 7 August 2019

susah senang breastfeeding

Rupanya bukan mudah nak beri susu badan kat baby,dlu ak ingatkan ianya pekara yg mudah untuk semua2 ibu.

Terus terang ak cakap ak hampir putus asa n tension tahap maksima.Bila hari pertama syifa lahir di dunia ni nurse dah bagi susu botol n ak continue sampai seminggu,bagi susu anmum.Ak ingat lagi ble 1st nurse ajar ak mcm mne nak bf bby n apa yang ak rasa adlah sesuatu yg myakitkan nipple+ sakit ati.Nurse 2 plak agak kasar bile dia menyumbat nipple ak kt dlm mlut bb,time 2 bb punya la meraung2 raung ngis sbb mlut kena sumbat bnyak kali n ble dh bb hisap punya la sakit nipple ak kena gusi bb,mjerit dlm ati je la.Last2 ak ckp kt nurse 2 bagi je la bb sy susu botol...

Ble blik rumah mil jga ak dalam 9hari n dlm tempoh 2 ak btol2 fedup dgn mil yg xsudah2 pertikai ak knpa bg susu formula knapa xbgi susu bdn.Bb plak asyik mnangis je,celik je mata

Wednesday, 17 January 2018

Berat badan -adakah aku obesiti????

Bersalin anak kedua ni,ak rasa berat badan ak xturun2,sama je dalam 60-61kg..Perut buncit kedepan dah,adooii nak diet asik kelaut je,mcm mane tuuuuuuuu...

Plan nak jogging plak husband x berape nak support sbb dia x larat jaga dua2 sikecik tu terutama baby boy tu lasak yg amat!!!Tapi normal la kan anak lelaki lasak.

Kalau ak balik kg ada je komplen aku gemok hahaha.

Baju usah cakap la memang baju lama semua xmuat,bile baju n seluar x muat maknanya kena beli baru adooii melayang duit.

Azam 2018 nak kurus n nak kulit cantik (^_^)

Period selepas bersalin anak kedua

Period pertama selepas mengandung anak pertama,masa tu syifa dalam 8 bulan kot ak rasa.

Period pertama selepas anak kedua masa Amsyaar berumur 1y9m hahahaha lama kan.Period pertama tu dtg dengan heavy gilerr2 sampai ak rasa mcm ak keguguran plak.Period pain terasa huhu dh lama xrasa period pain ni,masa tu time keje n bos ak plak jenis xsuka staff mc2 ni adooiii apa yg ak boleh buat makan panadol tuk tahan sakit,alhamdulilah sakit berkurangan lepas tu.Bayangkan setengah jam ak tukar pad,penuh!!!!!Cycle period dalam 14 hari macam tu.Adoii rasa mcm trauma plak period anak kedua ni.

Period bulan kedua agak lambat dlm 2 minggu selepas tu(pada bulan dec'17)hahaha ak agak kalut juga sbb yela delay 2 minggu tu,siap g beli pregnant test n kuputusan negatif pastu dua2 muka ak n husband tersengih tgok kputusan UPT tu.

Tuesday, 1 August 2017

Baby Amsyaar kena denggi

Pekara ni terjadi pada tahun lepas dalam bulan November msa tu Amsyar 9bulan mcm tu,ak xsangka pekara ni boleh berlaku pada anakku Amsyaar.Demam on off sebelum tu ada demam n doctor sahkan ia demam campak,kemudian kluar bintik2,minggu depannyer demam lagi n kali ni lebih teruk sampai dia lembik!!!Kitaorg bergegas ke Hospital Salam n doctor sahkan ia denggi sbb ruam denggi tu dh keluar dengan banyakkanyer,mcm mngerutu seluruh bdn muka,kakinyer.
Berkampung selama seminggu juga di Hospital,alhamdulillah tiada masalah yg besar beraku pada anak kami.
Amsyaar bnyak betul dugaan yg Allah bagi ketika nak besarkan kamu.
Masa ni ak mengambil keputusan untuk berhenti kerja kerana desakan bos yang xdpt terima sbb ak kerap cuti tanpa gaji.

Banyak pekara berlaku tahun lepas sehingga ak xdapat lagi nk bkongsi cerita disini.
Antaranyer ak diberhentikan kerja kerana kilang tutup,ak menganggur dlm 2 bulan mcm tu.Ak alami kemalangan dengan anak2(tapi semua selamat)

Sekarang ni kehidupan ak sekeluarga semakin stabil.Amsyar dah berumur 1tahun 5 bulan,manakala baby girl kesayangan kami bulan depan dh genap 4tahun.

Perancangannyer tahun depan nak hantar sekolah.

Pengasuh pula alhamdulillah anak suka sgt duduk dengan pengasuh,pagi2 ak hantar siap lambai2 lagi.

Kerja baru skrg ni amat susah ak nk pegang HP,bnyk kejenyer.

T jumpa lagi ye kwn2.

Wednesday, 8 June 2016

Amsyar-4bulan

Lagi seminggu lebih amsyar nk masuk 4bulan .kitaorg g la KK tuk amik suntikan 3 bulan yg ttangguh sebelom ni.

Checkup :
berat - 5.9kg
Tinggi-63cm

Sunday, 22 May 2016

Amsyar -demam

Isnin lepas 16/5/16 sepatutnya Amsyaar amik injection untuk 3 bulan tapi ditangguhkan sebab demam.Msa check demam suhu 38,doc masukkan ubat demam ikut punggung tuk redakan demam n bagi ubat minum juga.Dalam pukul 3.00pm balik ak tgok keadaan Amsyar xcukup baik mcm dia terkejut2 org ckp tu simptom2 nk sawan.Tapi keadaan dia xaktif mcm sebelumya,mngerang mcm org tua dh tgoknyer.Pukul 7.00 keadanyer mcm btambah xbaik lembik n xaktif,ak plak ptg tu tiba2 demam juga.berjangkit kot dgn baby,pukul 9.00 mlm mcm tu ak rasa xsedap ati lihat keadaan baby yg lembik semacam so hubby decide g hosp trus.Msa kt umah suhu dlm 38 lagi.
Sampi hosp check suhu 39 n ambil ubat kdua ikut punggung,n kitaorag ckp kt doc nk admit je sbb risau kt baby lagipun umah kitaorg xde klinik 24jam n hospital jauh.Sedinyer tgok proses jarum nk msukk tu,doc n nurse suh tggu luar je,sedih sgt hati ni dgr tangisan baby masa tu 2 bulan dh kena mcm tu.Mlm tu admit masuk air pun suhu sama 39,ak pun demam suhu 39 dgn sakit kpla sgt2 ak telan panadol je.Mr hubby blik sbb bilik xde single penuh so kena share bilik.
Esoknyer baru dpt bilik single,check darah ad kuman,air kencing pun ad kuman.So berkampungla duk hosp selama 5 hari.ayahnyer terpkse la ulang alik dri hosp ke tmpt keje termasukla Syifa.

Tuesday, 10 May 2016

Pengalaman bersalin kedua-Induce vs natural

Baru harini nak kongsikan pengalaman bersalin anak kedua yg sgt awesome!
Pengalaman kedua ni sgt2 berbeza semasa ak melahirkan Syifa dahulu,tiada rasa fobia,tiada kesakitan yg berjam2,tiada rasa tekanan yang melampau.Kelahiran kedua sgt2 berjalan dgn lancar sampai ak rasa mcm xpercaya je ia berjalan dgn pantas.

15/2/16
genap 39minggu,chkup di Hosp Salam.Doc Siti  ad offer tuk VE masa tu ak sengih2 je ckp xpela doc sy nk bersalin tanpa paksaan.Sbb awal2 ak dh request xnk induce or pecahkan kan air ktuban awal2.Masa trimester 3 ak bnyk kali kena brixton hick,doc ckp dh xlama dh awak ni.sbb dh kerap sakit,chkup semua ok kepala baby dh engage.Cuma tunggu masa nk kluar je.

39minggu#2.8kg#boy.

16/2/2016
7.00am-ak ad rasa mcm sakit2 sikit,pastu pagi2 mcm biase syifa nk tek bagi la.Tgh2 tek ad rasa contraction yg sgt2 kuat smpai ak xtahan.ak ckp syifa jap,mama sakit la tapi syifa xnak lepaskan dia susu juga.dlm 5minit sakit tu hilang.
830am-pas kluar toilet ak baring2 kt atas tilam tiba2 ad kuar air terpancut2 2-3x,eh ak ckp ak bru je kencing ni air ape,bile bau xhancing.Tgok betul2 ad darah sikit kt kwsan basah tu.Hati tiba2 bdebar2 sgt,eh ak nk bersalin dh ke,xsedia lagi ni takutnyerr.
11.30am-G umah kkak ipar sbb semua adik beradik husband bkumpul kt situ nk hantar adik bongsu dia g airport dpt study kt aussie.Plan mmng join dorang hantar adik kt aiport.Masa smpai tu pkai tshirt je,mak ckp ok x jgn la bersalin arini sbb semua nk kena g airport.Pastu ak n hubby dh senyum2 je,pastu ak ckp kt mak mcm xdpt antar je,hah xdpt antar nape nk beranak dh ke mak ckp.ak ckp la pagi xdi dh kuar air sikit2,mak kalut dh suh g check,g hosp skrg.ak ckp nati2 la tunggu sakit dulu.
3.00pm-still lagi xrase pape,xsakit.Ak whassup kwn tnya pngalaman dorang mcm mne,ad yg ckp esok @ lusa @ mlm ni bersalin.Kkak ipar n risau takut jadi pape kt baby asik tnya xnk g hospital ke,berani betul la tangguh2 ni.Ak plak mcm bbelah bagi nk g sbbkan ak xnk pngalaman mcm Syifa dulu brulang kena VE bnyk kali sakit woooo :-(
4.30pm-Ok,mengalah g hospital sbb ak rasa pgerakan baby dh kurang n xberapa nk rasa.sllunyer aktif sgt2 ni dh xaktif.
5.00pm-Smpai hospital trus g emergncy pastu msuk Wad nurse pasang CTG tgok denyutan jantung baby ok n xde contraction means blom smpai waktunyer nk beranak.Doc Siti datang nk check jln dlm 4cm tapi yg bestnyer msa cek VE xsakit tipsnyer tarik nafas panjang2 msa doc cek tu.Tapi ak rasa xsakit sgt sbb dh pernah beranak sekali kan so laluan nk cek VE tu xdelah sesakit sgt2 msa 1st dulu.Doc suh admit wad ak menolak sbb ak xnk sakit lama2 dlm wad n buat emosi ak down.Ak request nk kluar time tu juga,Doc Siti dh ckp dgn nada yg tegas ckp awk dh 4cm still nk balik juga ke,ak btegas nk balik umah juga sbb ak xrase SAKIT.Dalam ati n fikiran ckp ak xsedia lagi nk beranak ni,takutnyerr.Hubby pun dh bising2 ckp suh admit wad ak ckp NO!!sy xsakit buat nk msuk wad nak pakse2 bsalin sy xnk jadi mcm dulu lagi sakit bbelas2 jam dlm wad.Hubby pun senyap diam je.Family ak n husband pun bising nape xadmit klau dh 4cm,bhaya t beranak kt mane2.Kali ni ak rasa ak betul2 keras kepala degil org ckp la pape ak buat xtau.Ak tetap XNAK ADMIT WAD!!!
5.30pm-Prosedur xdi kena la cas Rm50.00,masuk dalam kete tiba2 ak rasa sakit.Mcm sengugut2 gitu.Ak diam je kang kena marah plak dgn hubby.Tapi dlm kete ak siap gelak2 ketawa2 lagi.
6.00pm-Sampai umah kkak ipar ak tu,hermmm baru kejap tinggal Syifa dh rindu sgt.Ak duk atas sofa tapi ak rasa sakit tu makin kuat,makinkerap sampai ak rasa ak xleh nk duduk dgn betul2.Hubby ckp knape tu sakit ke,sakit jom g hosp la.Ak ckp xla sakit main 2 ni bukan nk beranak pun.Sbb sblom ak kluar hosp xdi nurse ckp tnda2 nk beranak air ketuban pecah n darah2 klau dh ad tnda tu bru dtg hosp so dlm fikiran ak xde tanda2 tu bukan nak bersalin lagi.
6.30pm-OK ak rasa mcm dh xtahan plak sakit2 tu,ak naik mandi air suam2 panas tuk legakan sakit.Tapi ak asik tberak2 dlm 30minit ni,perut memulas2 msa contraction tu dtg.pas mandi n berak lega sikit2 la.
7.00pm-Ok,ni waktu kemuncak yg ak xtahan sakit dah,ni betul2 sakit sakit dtg selang 2,3minit.Sampai ak tertonggeng tonggeng tahan sakit ni.Husband ak dh kalut ajak g hosp mak dia dh col bnyk kali suh g hosp skrg.Ak mengalah sbb ak dh xtahan sakit tapi ak ckp pas mghrib la sbb skrg ni tgh jem.
7.30pm-otw g hosp,dlm kete duduk mcm beluncas dh tahan sakit.Ak whssup kkak ckp ak dh sakit sgt.Tapi ak ckp ni bukan sakit nk bsalin ni sbb ak boleh senyum2 lagi.Tau la dr Bukit jelutong nak ke Sek19 tu berapa bnyk traffic light n jem kt glenmarie tu.Mulut hubby ak xhenti2 marah traffic light sbb ble smpai semua merah hahahaha.Ak ckp jgn la gelabah sbb bukan nk beranak pun ni sakit main2 je.
8.00pm-Smpai hosp ckp kt husb g oder telur separuh msak dulu,ok husb g kedai sbelah hosp oder telur.Tapi msa tunggu tu ak rasa sakit tu makin sakit sgt2 plak ak pnggil husb ckp cancel telur kita trus msuk kt emergncy je la.
8.15pm check jln dh nk msuk 8cm,doc Siti ckp ok standby dia ni kejap lagi dh nk bsalin,
 hehehe ok rupanya betul2 nk beranak la.Masuk ubat najis tu bagi berak2,kemuadian tukar baju.
8.30pm-pecahkan air ktuban,tgh btarung2 sakit kedua pas mati ni.Ambil gas tuk tahan sakit rasa lalok je gas tu.Minum air selusuh lagi sakit sgt2 smpai xthan2 sgt.rasa nk meneran aje.suh husbnd tgok bby fh kt bawah ke sbb dh bnyk kali meneran sendiri.Husbnd ckp xde pape pun kt bawah hahaha rasa nk gelak bile tringat part yg ni.Suh pnggil doc sbb dh xtahan meneran je ni,doc cek Ve ckp ok dh boleh standby ni.
.Kemuncak meneran smapi xcukup nafas sampai fedup n nk ngis sbb rasa xlepas.
9.30pm-Ok syukur alhamdulillah dah Selamat la keluar My Hero ni.Pertarungan yang singkat sgt2 bbeza ngan syifa dulu 12 jam dlm LR yg kdua ni hanya 1 Jam.

Nk kongsi tips ak mudah tuk bsalin ak amalkan mnyak kelapa AUDRA start 8bulan.Mkn pedas2 n kerap bjlan bnyk2.and ni tips Doc Siti rajin2 la make love yek,inshaAllah mudah.