My Journey..:)


27 May 2011
Nikah n Sanding..:)
4 June 2011
Jemput menantu at Melaka
2011
dah berurut sebnyak 2x,actually baru start nak baby after raya (Sept 2011).
2012
March 2012 start jumpa doctor pakar
masalah yg dihadapi:
TELUR TIDAK MATANG
1St cycle
clomid 50g-failed
2nd cycle
clomid 100g + suntikan besarkan telur on 9/5/2012-positive on 9 June 2012(xtau brape Minggu)
14july keguguran
-Berurut selama 2 hari di kg
-August(berurut di Klang)
3th Cycle
clomid 100g + suntikan pecahkan telur telur on 12/9/2012-Failed(period on 30/9/2012 -5/10/2012)
Stop treatmnt ..
6/10-berurut ngan cik esah
8/10-ad kuar drah fresh n lendir,sekali shaja.
5/11/2012-12/11/2012 failed- period this morning:)-delay 5 days.
2013
12/01/2013-Positif n soon to be mommy..;)


2015

8/04/2015-50g clomid dgn Dr Zambri Failed telur hanya dlm 15mm

15/05/2015-100g ambil dari klinik panel result positif 15/06/2015


Doakan ikatan cinta kami

Daisypath Anniversary tickers

My little Prince Charming

Lilypie First Birthday tickers

Aamily NurSyifa

Lilypie Third Birthday tickers

Wednesday, 28 August 2013

MTB(22)37 Minggu,xsabar nak tggu baby keluar.

Alhamdulilah dah 37minggu 4hari..Ada lagi 17 hari to go..
Rasa takut,berdebar,excited n macam2 lagi kt kpala ni.Tanda-Tanda awal sakit bersalin 2 dah ada sikit2 tapi biasa2 je xla sakit sangat2.

Ni tanda2 yg aku search kt internet.Tapi xtau betul or tak.
1. Bayi Turun Ke Bawah



Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun ‘turun’ ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:

  • kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencing (mmg semakin kerap dah ni)
  • sakit perut, memulas (ni tiap2 hari ad rasa macam ni)
  • kerap buang air besar (betul2,kerap betul berak2 skrg ni,cirit birit pun ad)
  • kerap terkentut (kerap kentut dr 7 bulan lgi hehehe)
  • keluar lendir pekat/berdarah (belum lagi)

2. Keluar lendir pekat atau berdarah

  • lendir pekat (entah la xperasan)
  • lendir berdarah (belum lagi)


3. Rahim mula menipis

Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.

(ni kena check doktor la baru tahu rahim mula menipis ke tak...)


4. Sakit Belakang

Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda. Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan rehatkan badan anda. 
Ulangi lagi. Anda juga boleh mengurangkannya dengan banyakkan berjalan. Ia juga akan mempercepatkan kelahiran anda. Jika sukar untuk anda berjalan, minta suami anda urut belakang anda dengan kuat semasa anda berbaring mengiring.

(sakit belakang memang agak extream la skrg ni... kalau dah baring, rasanya taknak bangun2 lagi... nak ubah kedudukan berbaring juga sangat2 sakit sekarang ni...)

5. Pecah Air Ketuban

Air ini biasanya keluar dengan banyak dari vagina. Warnanya jernih, tanpa bau. Segera ke hospital.
(belum lagi)


Tambahan-dah ad rasa sakit2 kt bawah perut n ari2..Celah kelangkang ad rasa sakit sikit je la..Baby plak asyik mengeras je skrg ni.

Chkup 36minggu-Hospital Salam
Adik baru je 2.2kg,kepala dah turun tapi belum sepenuhnya.air ketuban dan tali pusat ok.Tapi kencing kotor la plak(xbleh minum air skrg muntah je..)



p/s:selalu ckp kt adik suh kuar mggu dpn hehehe..



Monday, 5 August 2013

MTB(20)Chkup 34 minggu

Semalam selesai checkup 34 minggu di DEMC..Yang bestnyer tiap kali temujanji mesti dapat nombor 1 utk sesi ptg suka la cik hubby sebab dia yg rushng nak num 1 je..hehehe
Chkup semalam BP ok n ujian darah bulan lepas dah keluar dan semua result is normal,Syukur alhamdulilah..:)
1st doc ckp before nak scan,kita chck dlu sbb kedudkan baby be4 ni melintang..So muka ni trus mcam risaw n doc zambri ckp jgn risaw klau dh ditakdirkan u bersalin ikut tingkap xleh nak buat apa..bnykkan berdoa.N ble letak je alat scan 2 atas perut fuhhhh!!! lega kpala baby kt bawah n kaki dia belah kanan perut tgh tendang 2..Sries ckp kdg2 xtahan time dia main2 kaki sampai terasa betul tulang2 ni n nyilu sangt2 pas2 ckp kt baby "adik jgn mcm ni sakit la mak,mak nak buat kerja ni nati balik umah baru main2 k" n pas2 dia cam faham je n akan slow down sikit..active sangat baby bergerak skrg ni sampai xlarat n badan rs cam xbmaya je.Focus tendangan n mengeliat asyik belah kanan je plak 2.

Actually be4 ni ad beberapa masalah dgn adik ni,antaranya:

-Size baby time 30minggu 2hari  adalah 28minggu 5 hari so maknanya kecil dlm 2 minggu cam2 la.
-Berat baby time 30minggu  2hari baru 1.17kg arrgggghhhh mcm mane nak bagi selera mkn tinggi sebab ak klau mkn 3x shari je 2pun kuantiti xbnyak.

Dan semalam chkup 34 minggu:
-size dan ukuran lilit kpala baby adalah sama minggu iaitu 34 minggu beza dgn sblm ni kecil 2minggu
-berat baby plak dah 1.85kg doc ckp ok klau kuar pun nati maybe dlm 2.6kg..hahaha memang aku akui sebab kebelakangan ni nasi 1 bungkus pun xcukup 2uk ak n  kena minta nasi tambah pas2 tgh mlm or waktu 2-3 pgi aku lapar sangat2 n boleh nangis klau xdpt mkn..;)

Ada lagi 6minggu 2uk baby membesar,kena fokus pada mkanan skrg nih..hehehe

*Dpt 1 beg anmun dr DEMC  percuma 4 pampers huggies new born n 2 kotak susu untuk new born anmum
*Anmum hantar sample susu ke rumah smlm-tapi klau boleh nak brstfdng baby ble dh bersalin nati..Hope sangat2( ^ _ ^ )




Friday, 2 August 2013

KEDUDUKAN BAYI MELINTANG


KEDUDUKAN BAYI 33 WEEKS
Berat bayi anda sekarang 4.2 paun / 2 kilogram dan panjangnya ialah lebih kurang 17 inci / 44 sentimeterdarikepalake jari kaki. Bayi anda sepatutnya sedang bersiap sedia untuk dilahirkan dengan menunggangbalikkan badannya kepala harus sudah menjunam ke bawah. 

Doktor anda akan memberi perhatian yang rapi kepada posisi bayi dalam minggu-minggu yang akan datang ini – sebab sesetengah bayi kadangkala suka memusing balik semula. Jika anda ibu buat pertama kali, kepala bayi anda akan bergerak masuk ke dalam pelvis di minggu ini dan menekan serviks dengan kuat. (Ini sering berlaku kepada setengah daripada ibu-ibu yang melahirkan pertama kali.) Jika anda ibu buat kali kedua, ianya akan berlaku seminggu sebelum kelahiran - dan untuk sebilangan ibu, ianya tidak berlaku sehingga sakit bersalin dan melahirkan bermula.  





KEDUDUKAN MELINTANG




Ermm....xtau nak cakap sbb skrg kedudukan baby dalam perut ni melintang..sedih n risau sangat ni,minggu dpn baru nak scan 34 minggu harap kedudukan baby time 2 dah berubah..kalu x kena czer la,Ya Allah semoga dapat lahirkan baby secara normal.Kawan2 doakan 2uk saya ye..-mood risau sangat ni-