My Journey..:)


27 May 2011
Nikah n Sanding..:)
4 June 2011
Jemput menantu at Melaka
2011
dah berurut sebnyak 2x,actually baru start nak baby after raya (Sept 2011).
2012
March 2012 start jumpa doctor pakar
masalah yg dihadapi:
TELUR TIDAK MATANG
1St cycle
clomid 50g-failed
2nd cycle
clomid 100g + suntikan besarkan telur on 9/5/2012-positive on 9 June 2012(xtau brape Minggu)
14july keguguran
-Berurut selama 2 hari di kg
-August(berurut di Klang)
3th Cycle
clomid 100g + suntikan pecahkan telur telur on 12/9/2012-Failed(period on 30/9/2012 -5/10/2012)
Stop treatmnt ..
6/10-berurut ngan cik esah
8/10-ad kuar drah fresh n lendir,sekali shaja.
5/11/2012-12/11/2012 failed- period this morning:)-delay 5 days.
2013
12/01/2013-Positif n soon to be mommy..;)


2015

8/04/2015-50g clomid dgn Dr Zambri Failed telur hanya dlm 15mm

15/05/2015-100g ambil dari klinik panel result positif 15/06/2015


Doakan ikatan cinta kami

Daisypath Anniversary tickers

My little Prince Charming

Lilypie First Birthday tickers

Aamily NurSyifa

Lilypie Third Birthday tickers

Thursday, 3 December 2015

7months aka 28weeks

Alhamdulillah dh masuk trimester 3,kandungan kedua ni rasa masa berlalu dgn cepat maybe perasaan takut sakit bersalin tu dah tau sbb tu rasa cepat je masa berjalan.
Barang2 baby xbnyk nk beli just pakai yg mana ad je dlu.
Untuk kandungan kedua ni walaupun xbanyk masalah tapi kerap sakit di tulang kemaluan n bawah punggung,rasa berat mcm tu.kdg2 nk jln xleh,kena merangkak...kdg2 rasa sakit tu kuat sgt huhuhu nk ngis pun ada.Tgh plan nk berurut tapi tunggu ujung bulan ni.

Mggu sebelom ni chkup 26minggu baby ok,berat 711g..masa syifa dlu time mcm ni berat dlm 460g rasanya.Tapi doc ckp ok berat baby kali ni.
Scan 3D n detail masih lagi cari klinik2 yg harga ok,kena buat sblom ujung bulan ni.


Sunday, 8 November 2015

Pediasure vs Dutch lady

Nak citer pasal susu je post ni.


Alkisahnya syifa dh mcm2 try susu dari kecik Anmum >lactogen>Enfalac>S26>Dumex>Sustagen..semua susu ni dia sembelit!!!

Kemudian mama tukar susu pediasure sbb krsan dri sembelit tu dia xbrape nk mkn n berat badan turun sama je....bila tukar pediasure berat biasa je cuma susu ni khas tuk bdk xnk mkn.Lama juga syifa tukar susu ni rasanya kt setahun tu pun ayah dia tukar3 sbb susu ni mahal,setin rm83(harga speedmart) x4minggu so total 332 kdg2 smpai 400.sbb susu ni manis n sedap syifa mmng kuat susu kdg2 xsmpai 15 minit minta sekali buat 7-8auns kejap je abes.

Bila dh 2 taun ni n soon nk dpt adik ayah dia nk tukar susu lagi sbb mahal hehehe.pas minum ubat cacing my hubby try la susu Dutch lady sbb susu tu je kitaorg blom try lagi n resultnyerr tersangat positif.berat dia naik n semua tegur dia semangat n tembam yeaaayyyy!!!!!!hahaha punya la setahun bgi susu mahal xnaik2 bdn ni 2bulan je mnum ducthlady dh nmpk perubhan naik bdn tu.balik kg pun ckp nape syifa dh berat n tembam tiba2 hehehe..

Syukur la kan...tapi susu mmng kuat ye,mlm bgun 5x mnta susu.tu pun kdg2 sembelit juga tapi ok lagi la maybe dia kurang mnum air or ad mkn coklat2.

Mama buat dadih sudu,tgok dia sedut hehehe..bgi gambo ni kt whsp family ckp syifa nmpk bolat

Konvokesyen Hubby

Isnin lepas genap 6 bulan konvo ny hubby di upm.Alhamdulillah dari syifa lahir smpai skrg syukur dia abes study master dgn jayanya..huhu rasanya pasni hrp jgn ler nk smbung lagi hehehe..penat sungguh ada anak kecik n kebanyakkannya kita urus sndri.syifa dr baby smpai 1tahun dia xbrape nk ayah dia sbb ayahnya busy class smpai mlm,main ngan anak time cuti.so syifa xbrape rapat dgn ayahnya ketika bawah 1 tahun.

Skrg ni alhamdullilah dia dh rapat dgn ayahnyer,hubby jnji abes study dia chayok2 nk dekat ngan anaknyer n syukur dia buat apa yg dijanji.pagi n ptg amik ank dr pngasuh n bwk anak g taman.klau dlu ak yg amik n hantar syifa dr pngasuh.

Masa time konvo tu ak tersangat la risau sbb tinggal syifa dgn ayah mertua n adik ipar kt luar bukan apa dia nk tido xnk dgn org lain.ak masuk kul 730 dgn mak mertua tu pun ak dh resah asik tnya syifa ok ke,ngantuk ke sbb dia bgon awal kul 6 pagi.Nasib baik kul 9 nama my hubby dh pnggil dia amik skrol settle semua ak cepat2 kuar sbb adik ipar ak ckp syifa dh start meragam,bgi susu xnk,suh bring dlm stroller xnk.Ak kluar n bringkan dlm stroller gosok2 bdn dia skit trus tido hehehe ni betul2 ngantuk ni.

Masa kemuncaknya kul 1230 tu semua graduan dh kluar ak rasa nk pitam,maybe ramai sgt org..ak bgambar la bdiri skeping dua ak rasa nk pitam sgt,pastu mak mertua ak ckp balik la sbb dia dh tgok ak xlrt smacam,otw ke tmpat kete ak nk pitam lagi.last skali ak duk je tepi jln tggu husb n ayah mertua ak amik kereta,guard xbgi masuk ckp xleh lalu jln ni tapi ayah mertua ak ckp menantu dia mgandung nk pengsan huhu nasib baik guard tu bleh tolak ansur..so my hubby xleh la bgambo bagai time tu hehehe.

Mggu lepas ari sabtu kitaorg dtg la blik kt upm bgambo semula tapi tanya mak n ayah la..huhu kesian dia.


Thursday, 29 October 2015

6months aka 24weeks

Salam jumaat kwn2 semua,arini alhamdulillah kandungan dh msuk 24minggu@6bulan.
Mengandung kali kedua ni betul2 malas utk semua pekara dan kuat tido.
Bulan lepas chkup pun berat naik 3kg...😆

Huhuhu klau bulan ni naik bnyk juga kena buat ujian kencing manis la.

Kakak Syifa plak aish nk dpt adik perangai meragam menjadi2,asik nangis n serba xkena.

Kandungan kedua ni xbnyk meragam n masalah,xkena kencing kotor,pedih hulu hati cuma kerap sakit kepala.


Wednesday, 1 July 2015

Alahan bermula-6 minggu

Semalam alahan muntah2 ak betul2 teruk smapi muntah keluar kuning2 pahit.Pagi tu ak kuatkan semangat juga tuk g keje walau lidah pahit sgt2,tu pun ak smpai lmbt dlm kul 10,kul 11 ak dh mnta balik dgn bos sbb ak betul2 xlrt muka bos ak mcm muka mcm cuka ak buat derk je.Otw balik ak muntah dlm kete habis karpet kete ak muntah xhenti2 sampai sakit perut nsib baik lampu merah time tu.


Ya Allah ak rasa alahan ak mcm syifa dulu.smlm ak ckp kt hubby 'abg klau teruk mcm syifa,ckupla 2 anak kita.....dia bleh diam je xde respon,geram betul..

Syifa plak Ya Allah betul2 menguji kitaorg ni asik menagis aje semua serba xkena.adooii org2 tua ckp budak nk dpt adik mmng mcm tu.

Ya Allah kuatkan la semangat ak,dan kurangkan alahan ak jgn la seteruk mcm syifa dulu.sian anak n husb ak ni.

Monday, 29 June 2015

Delete Post

Banyak juga post yg ak dh keluarkan sebelum ni ak delete pas lahirkan Syifa.
Sbb ak delete nk jaga hati sesetangah kluarga ak,mana la tau kan dorang dpt tau ni blog ak...

Apa yg ak ckp kt blog ni terguriskan hati mereka ke...mana la tau kan,bagi yg dah baca kisah ak dari awal mesti tau mana2 part post yg ak dh delete.

Thursday, 25 June 2015

Clomid 100g result POSITIF..:-)

Dah delay period 4 hari tu ak xcek lagi tapi masa tu dari ke2 kita posa,masuk tghri tu mmng xlrt sgt2 lembik betul baring je dlm stor office..Sbb dh xlrt sgt ak amik halfday bali trus g farmasi beli upt,kali ni beli yg mahal skit clear blue Rm18(bukan digital) balik je trus test n result POSITIF!!!!
Masa test tu mmng cepat double line naik x mcm sblom ni,perasaan tu mcm dpt agak sikit sbb naluri ibu kan dgn mual2ya.

Tapi still takut lagi sbb selagi xdpt tgok jantung baby selagi tu la rasa mcm blom positif,risau.....Ikutkan ari dlm 5 minggu 5hari,Tapi kali ni alahan xtruk sgt pun mcm Syifa dulu kali ni lain skit selsma n sakit kpla je.Perut pun xrasa pape sgt pun.Kdg2 nk ckp kt hubby risau kandungan mcm dlu tapi diamkan je la sbb takut dia marah pikir bukan2....Masa 4 weeks tu mual2 kuat sgt ble masuk 5minggu dh kurang sgt,bila google ada yg ckp kandungan sebelum n selepas xsama ada anak1st alahan anak kedua xde alahan.

Harap2 semua berjalan dgn lancar amin..

Syukur Ya Allah.


Wednesday, 17 June 2015

Chemical Pregnancy-sambungan UPT TEST

Memang bulan 5 aritu ak lambat dtg period 5 hari.Bila dh lmbat 1 hari ak adala buat test upt sgt la kabur walaupun dh ulang balik test upt tu.Buat pagi2 pun sama mmng ada tapi terlalu samar sgt2.Ari ke-5 lambat period ak tengahri dlm kul 12 mcm tu ak bleeding, down sgt sbb memng mcm period heavy mcm tu,siap kluar bketul2 lagi.Bila ak try test upt lagi n result dh xde negatif.Ak refer klinik ckp xmengandung maybe chemical pregnancy sbb dari clomid 50g tu.
Hubby ak agak kecewa la..Tapi dh bukan rezeki.
Masa ak dtg klinik tu doc tu terus offer ak clomid 100g,ni klinik panel husbnd ak.Ak mcm teragak2 nk amik sbb biasa ak amik ngan pakar..N then ak amik keputusan tuk on je clomid 100g tu.Mkn ari ke2-5,period ak plak cepat kering tapi ak je clomid walau period dh sikit2.Husband ak pun ckp ok bleh mkn,tapi ak ckp kt hubby if cycle ni xmenjadi ak nak rest dlu smpai bulan 9,pas dari tu baru sambung balik treatment dgn Dr Zambri.Sbb bila ak amik clomid 100g ni emosi ak sgt2 xstabil,mcm meroyan pun ada.Asik nak marah xtentu arah je.


Skrg tunggu period dtg,dh delay 4days.Tapi period ak mmng lmbat pun skrg...Doakanlah yg terbaik ye kwn2.:-)

Tuesday, 12 May 2015

upt test

Patut date period 11/5,so ak saje gatal2 nk cek 11/5 n result upt hnya timbul jalur halus kurus wrna pink.mcm xvalid je upt tu..aish upt jgn la buat harapan palsu.:-(

Repeat test sabtu ni..harap2 ada rezeki amin.

Thursday, 7 May 2015

Kuman dalam saluran kencing

Adooii dh 3 hari sakit betul perut kiri n pinggang,ingatkan nk period tapi lambat lagi datenyer.
Sbb sakit yg xtertahan g juga la klinik.cek2 rupanya kuman dlm air kencing patut la sakit mencucuk2,ingtkan proses nk jadi baby hehehe perasan terlebih sudah.

Arini ni ari ke4 dh ok skit mkn antibiotik n tahan sakit.

keje menimbun atas meje.

Monday, 13 April 2015

Clomid-Perancangan untuk baby kedua

Semlm appointment with Dr Zambri,aish lama juga menunggu smlm.Smpai pukul 2,pukul 2.30 bru Dr Zambri masuk.Ak punya turn num 3.Kul 4pm bru la num dipanggil.Dr Zambri tnya kenapa nk sambung treatment,dah xboleh sabar lagi ke tuk mgandung.Sebenarnya ak boleh bersabar lagi tapi hubby ak ler xsabar sgt nk baby kedua disebabkan ak ni susah nk mgandung kan.Tambah plak ak ni still menyusu kan anak lagi la susah nk mgandung.Kitaorg dh try dr bulan 9 tahun lepas still lagi xde rezeki.

Rasa mcm gelojoh plak kitaorg ni nk anak lagi.Hubby ler ckp dia pun dh xmuda lagi,kena usaha skrg klau xusaha nati lagi lama.

Semalam Dr bagi clomid 50g untuk 5 hari n jumpa semula pada 21/4 tuk scan telur.Kalau ada rezeki alhamdullilah.